• SHOP
  • CLUB
Δοκιμάστε τον premium λογαριασμό
0
Το γκαράζ μου
Προσθήκη όχηματος
0
προϊόν(τα) #84-0439
0,00 €
Το καλάθι σας είναι άδειο

Ακρόμπαρα αυτοκινήτου: λειτουργία και συμπτώματα βλάβης

Τα αυτοκίνητα αποτελούνται από πάρα πολλά μικρά και μεγάλα τμήματα, τα οποία όμως στο σύνολό τους διατελούν λειτουργίες απαραίτητες για να μπορεί το όχημα να μας παρέχει όλα όσα ζητάμε από αυτό. Κάποια από αυτά γνωρίζουμε και πώς λέγονται αλλά και τι κάνουν, σε κάποια άλλα αγνοούμε εντελώς την ύπαρξή τους, ενώ κάποια ακόμα τα γνωρίζουμε ως τμήματα αλλά δεν ξέρουμε τι ακριβώς κάνουν.

Για τους περισσότερους από εμάς, τα ακρόμπαρο αυτοκινητου είναι τμήματα τα οποία γνωρίζουμε το όνομά τους, αλλά ενδέχεται και να μην έχουμε ιδέα που βρίσκονται αλλά και τι κάνουν.

Ας δούμε λοιπόν αρχικά τι είναι τα ακρόμπαρα του αυτοκινήτου.

Τα ακρόμπαρα του αυτοκινήτου αποτελούν ουσιαστικά το σημαντικότατο σημείο της σύνδεσης, ανάμεσα στην κρεμαγιέρα του συστήματος διεύθυνσης και την πλήμνη του τροχού. Το ακρόμπαρο πέρα από το να μεταφέρει τις εντολές της κρεμαγιέρας στους κινητήριους τροχούς του οχήματος, αποτελεί και σταθερό σημείο για τη διατήρηση της γεωμετρίας του συστήματος διεύθυνσης.

Η μορφή τους είναι αυτή μιας κυρτής κυλινδρικής ράβδου που στο ένα της άκρο έχει συνήθως είτε εσωτερικό σπείρωμα για τη σύνδεσή του στην κρεμαγιέρα, είτε κάποιο κοχλιωτό σύνδεσμο για τον ίδιο σκοπό και από την άλλη το λεγόμενο μπαλάκι. Το μπαλάκι του ακρόμπαρου, είναι ουσιαστικά ένα αξονάκι μέσα σε μια ελαστική φούσκα προστασίας γεμάτη με γράσο, που μπορεί και κινείται ανάλογα με τις εντολές της κρεμαγιέρας και το οποίο δένει και σταθεροποιείται επάνω στο συγκρότημα της πλήμνης του τροχού. Μπορεί η δομή των ακρόμπαρων να δείχνει απλή, αλλά οι ανοχές που επιτρέπονται στις συνδέσεις τους είναι σχεδόν μηδαμινές.

ακρομπαρα αυτοκινητου

Αφού είδαμε τι κάνουν τα ακρόμπαρα του αυτοκινήτου, καθώς και το τι ακριβώς είναι, ας αναλύσουμε λίγο ακόμα την κατάσταση για να δούμε τι ζημιές παθαίνουν και για ποιο λόγο, καθώς και το κάθε πότε απαιτούν αντικατάσταση.

Τα συμπτώματα των ακρόμπαρων που υποδηλώνουν την ύπαρξη ζημιάς είναι συγκεκριμένα και εύκολο να γίνουν αντιληπτά. Πάμε πιο κάτω:

  • Ανομοιόμορφη φθορά ελαστικών. Όταν τα ακρόμπαρα έχουν υποστεί ζημιά ή έχουν φθαρεί, χαλάει ο τρόπος κατανομής του βάρους του οχήματος, που πρέπει να είναι ίσα κατανεμημένος σε όλους τους τροχούς. Επομένως, αρχίζουν τα ελαστικά να φθείρονται ανομοιόμορφα
  • Κακή ευθυγράμμιση τροχών. Τα ελαστικά φθείρονται, μιας και με τη ζημιά στα ακρόμπαρα χαλάει η ευθυγράμμιση των τροχών. Το αποτέλεσμα και μερικά ακόμη συμπτώματα θα είναι το τράβηγμα του οχήματος προς κάποια πλευρά, οι κραδασμοί στο τιμόνι και γενικά, η αίσθηση κούρασης στα χέρια του οδηγού.
  • Μείωση της ανταπόκρισής του τιμονιού. Το τιμόνι θα αποκτήσει πολύ πιο ελαφριά αίσθηση και ο οδηγός θα έχει την αίσθηση ότι δεν ακολουθούνται άμεσα και πιστά οι εντολές που δίνει στο σύστημα διεύθυνσης αυτοκίνητο.
  • Εμφάνιση θορύβων. Όταν χαλάσουν τα ακρόμπαρα, μετά από κάποιο διάστημα θα αρχίσουν να ακούγονται θόρυβοι χτυπήματος μετάλλου επάνω σε μέταλλο και τριξίματα. Επίσης, αν λόγω της κακής λειτουργίας του ακρόμπαρου, σκάσει η φούσκα προστασίας και εισέρθουν ρύποι θα υπάρχει και ήχος τριβής.
  • Όταν σηκώνεται το όχημα με το γρύλο, ο τροχός με το πρόβλημα στο ακρόμπαρο θα μοιάζει να «κρέμεται χαλαρός».

Ο έλεγχος για το αν απαιτεί κάποιο ακρόμπαρο αλλαγή, μπορεί να γίνει και από τον οδηγό εύκολα, ακόμη και αν δεν διαθέτει κάποιο ειδικό εργαλείο για ακρόμπαρα. Το μόνο που απαιτείται είναι να σηκωθεί το εμπρόσθιο τμήμα του οχήματος με έναν γρύλο και αφού πιάσει ο οδηγός τις δύο πλευρές κάθε ελαστικού, να αρχίσει να κουνάει τον τροχό από τη μια πλευρά στην άλλη. Αν υπάρχουν έστω και ελαφρές μετακινήσεις, ο λεγόμενος «τζόγος» ή κενά, τα ακρόμπαρα έχουν αρχίσει να χαλάνε και απαιτούν αντικατάσταση.

Η αλλαγή τους είναι ωστόσο άλλη περίπτωση και παρ’ όλο που μπορείτε να βρείτε σε προνομιακή τιμή ακρόμπαρα αυτοκινήτου, η αντικατάστασή τους απαιτεί ειδικές γνώσεις και εργαλεία, καθώς και ευθυγράμμιση των τροχών μετά την ολοκλήρωση των εργασιών. Θα πρέπει λοιπόν να γίνεται από επαγγελματίες.

Ευτυχώς, η ελεύθερη αγορά θα σας επιτρέψει να βρείτε κάθε είδους ανταλλακτικό όπως τα ακρομπαρα Toyota Hilux, σε τιμές που ταιριάζουν στο πορτοφόλι σας και να πληρώσετε στο συνεργείο μόνο την εργασία και την ευθυγράμμιση.

Ένα χρήσιμο βίντεο για αυτό το θέμα:

4 ΣΗΜΆΔΙΑ ΤΟΥ ΦΘΑΡΜΈΝΟΥ ΑΚΡΌΜΠΑΡΟΥ

Τα πιο δημοφιλή προϊόντα για το θέμα:

Δημοφιλεις αναρτησεις

Εγγραφειτε στο ενημερωτικο μας δελτιο

Για να λαμβάνετε τα τελευταία μας νέα και συμβουλές, σας παρακαλούμε εισάγετε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου: