• SHOP
  • PARTNERS
  • CLUB
Δοκιμάστε τον premium λογαριασμό
0
Το γκαράζ μου
Προσθήκη όχηματος
0
προϊόν(τα) #27-8712
0,00 €
Το καλάθι σας είναι άδειο

Τι είναι η αντιστρεπτική δοκός;

Τι είναι η αντιστρεπτική ράβδος

Η σύνδεση των τροχών στις αντίθετες πλευρές του οχήματος επιτυγχάνεται μέσω μιας μεταλλικής ράβδου, της αντιστρεπτικής - η οποία όπως υποδηλώνει και το όνομά της αποτρέπει τη ‘στρέψη’, δηλαδή την κύλιση του αμαξώματος στις στροφές και τους ελιγμούς.

Η αντιστρεπτική ράβδος ή αντιστρεπτική δοκός, είναι μια αρκετά ανθεκτική και βαρέως τύπου ράβδος μετάλλου. ‘Όπως το πλαίσιο και τα άλλα σημαντικά δομικά στοιχεία ενός αυτοκινήτου, είναι κι αυτή σχεδιασμένη ώστε να διαρκεί καθ’ όλη τη ζωή του οχήματος, υπό καθημερινή χρήση. Όμως, υπάρχουν και ορισμένες σπάνιες μεν, εξαιρέσεις δε.

Αντιστρεπτική ράβδος: πώς λειτουργεί

Αντιστρεπτική ράβδος: πώς λειτουργεί

Η αντιστρεπτική δοκός ενώνεται και με τις δύο πλευρές της ανάρτησης για να διατηρεί την ισορροπία μεταξύ του αριστερού και του δεξιού τροχού, προσδίδοντας ή αυξάνοντας την ακαμψία και εξαλείφοντας, ή τουλάχιστον μειώνοντας στον μέγιστο εφικτό βαθμό, την κύλιση του αμαξώματος του αυτοκινήτου κατά τις στροφές και τους ελιγμούς.

Οι αντιστρεπτικές δοκοί επομένως, βρίσκονται και στο μπροστινό και στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, από μία στο κάθε ένα. Έτσι, συνδέουν την απόδοση και των δύο πλευρών και βελτιώνουν τον χειρισμό του οχήματος.

Κατά την οδήγηση σε στροφές και κατά την πραγματοποίηση ελιγμών, τα αυτοκίνητα έχουν την τάση να κλίνουν προς τα έξω καθώς το βάρος τους μετατοπίζεται. Η αντιστρεπτική δοκός είναι υπεύθυνη λοιπόν για τον έλεγχο του της κύλισης του αμαξώματος και το επιτυγχάνει αυτό μέσω της κατανομής του βάρους του οχήματός και στις δύο πλευρές της ανάρτησης. Ειδικότερα, όταν το όχημά κινείται σε μια στροφή ή κάνει κάποιον ελιγμό, η αντιστρεπτική δοκός διατηρεί την τροχιά του οχήματος ελαχιστοποιώντας την κύλιση του αμαξώματός του μέσω της μεταφοράς του βάρους του οχήματος στους εξωτερικούς τροχούς (τους τροχούς δηλαδή της εξωτερικής πλευράς της γωνίας). Διατηρεί επίσης σταθερή την πρόσφυση με το οδόστρωμα, μέσω της συμπίεσης των τμημάτων της ανάρτησης αυτοκινήτου στους εσωτερικούς τροχούς (τους τροχούς δηλαδή της εσωτερικής πλευράς της γωνίας).

Πρόβλημα στην αντιστρεπτική δοκό και αλλαγή της

Όταν η αντιστρεπτική ράβδος ή αντιστρεπτική δοκός έχει πρόβλημα, τότε θα πρέπει να αλλαχτεί.

Επίσης, αν το αυτοκίνητό σας είναι σπορ, μπορείτε να αλλάξετε την πίσω αντιστρεπτική δοκό με μια πιο σκληρή ώστε να μειώσετε την υπερστροφή. Η σκληρότερη ανάρτηση με λιγότερες κλίσεις αμαξώματος επιτρέπει στα αυτοκίνητα να κινούνται πιο γρήγορα και πιο σταθερά στις στροφές. Στα σπορ αυτοκίνητα παρατηρούνται πιο παχιές και πιο σκληρές αντιστρεπτικές δοκοί για να επιτυγχάνεται ο καλύτερος χειρισμός και η βέλτιστη απόδοσή τους κατά τις στροφές και τους ελιγμούς.

Όταν πρόκειται για οχήματα με σκοπό τον μηχανοκίνητο αθλητισμό και τους αγώνες αυτοκινήτων, προσφέρονται λύσεις εξειδικευμένες, όπως π.χ. οι ρυθμιζόμενες αντιστρεπτικές δοκοί. Με ένα εξωτερικά ρυθμιζόμενο σύστημα, οι τεχνικοί μπορούν να μαλακώσουν και να σκληρύνουν την αντιστρεπτική δοκό ώστε να επιτύχουν το επιθυμητό (συγκεκριμένο) επίπεδο σταθερότητας με ακρίβεια.

Μπορώ να οδηγήσω το αυτοκίνητό μου με φθαρμένα ζαμφόρ;

Μια αιτία συνήθης για τα προβλήματα στην αντιστρεπτική δοκό είναι η βλάβη των ζαμφόρ της. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι πιθανό να ακούτε τριξίματα ή χτυπήματα προερχόμενα από το μέρος της ανάρτησης, όταν περνάτε πάνω από εμπόδια, σαμαράκια και ανωμαλίες του δρόμου.

Τα ζαμφόρ είναι μικρά τμήματα κατασκευασμένα από πλαστικό ή καουτσούκ. Τείνουν να φθείρονται ή να χαλούν με την πάροδο του χρόνου, καθώς είναι αναλώσιμα τμήματα. Θα πρέπει συνήθως να τα ελέγχετε κάθε έξι μήνες (ή στα διαστήματα που συνιστώνται στο πρόγραμμα συντήρησης του αυτοκινήτου σας).

Η αντικατάσταση ωστόσο, των πίσω και εμπρός ζαμφόρ αυτοκινήτου δεν είναι πάντα τόσο απλή όσο ίσως ακούγεται καθότι πρόκειται για ένα αναλώσιμο τμήμα του αυτοκινήτου. Παρά το γεγονός ότι τα ίδια τα ζαμφόρ είναι ένα σχετικά οικονομικό και μικρό τμήμα προς αλλαγή, συχνά απαιτούν η αντικατάστασή τους να γίνει με την αλλαγή ολόκληρης της μονάδας.

Αν παρ’ όλη την αλλαγή της μονάδας δεν επιδιορθωθεί το πρόβλημα, τότε – αν και σπάνια – θα απαιτηθεί να αλλαχτεί ολόκληρη η αντιστρεπτική ράβδος αυτοκινήτου, της οποίας το κόστος είναι μεγαλύτερο.

Αντιστρεπτική ράβδος: τιμές

Αντιστρεπτική ράβδος: τιμές

Σχετικά με το πόσο κοστίζει μια αντικατάσταση αντιστρεπτικής δοκού, όπως π.χ. το να αντικαταστήσετε μια αντιστρεπτική ράβδο Peugeot, θα πρέπει να έχετε κατά νου τα παρακάτω.

Ένα καινούριο ζαμφόρ αντιστρεπτικής κοστίζει κοντά στα 2 με 15 ευρώ όμως, προσέξτε τις χρεώσεις όσον αφορά στο κόστος των τεχνικών. Αν και η δουλειά μπορεί να διαρκέσει μόνο περίπου 20 λεπτά, συχνά οι ειδικευμένοι επαγγελματίες χρεώνουν τουλάχιστον δύο ώρες ανά αυτοκίνητο. Αν υποθέσουμε ότι χρεώνεστε μόνο για μία έως μιάμιση ώρα εργατικών, να αναμένετε συνολικό κόστος κοντά στα 50 με 60 ευρώ και για τα τέσσερα ζαμφόρ. Η ίδια η δοκός κοστίζει από 70 έως και πάνω από 400 ευρώ ανάλογα με το όχημα.

Γενικότερα, το κόστος έχει να κάνει με:

  • Το ποιος κάνει τη δουλειά: Είναι πιθανό να πληρώσετε περισσότερα στην αντιπροσωπεία, αλλά θα έχετε εγγύηση.
  • Τις τιμές που διαφέρουν ανάλογα με τη μάρκα και το μοντέλο του αυτοκινήτου σας.
  • Το κόστος των εργατικών που είναι σαφώς μικρότερο αν αλλάξετε μόνο ζαμφόρ.

Τα πιο δημοφιλή προϊόντα για το θέμα:

Δημοφιλεις αναρτησεις

Εγγραφειτε στο ενημερωτικο μας δελτιο

Για να λαμβάνετε τα τελευταία μας νέα και συμβουλές, σας παρακαλούμε εισάγετε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου: