• SHOP
 • CLUB
Δοκιμάστε τον premium λογαριασμό
0
Το γκαράζ μου
Προσθήκη όχηματος
0
προϊόν(τα) #74-3550
0,00 €
Το καλάθι σας είναι άδειο

Ταμπλό αυτοκινήτου: συντήρηση, αντικατάσταση, επισκευή

Το ταμπλό του αυτοκινήτου καταλαμβάνει ολόκληρο το μπροστινό μέρος της καμπίνας του αυτοκινήτου, ξεκινώντας κάτω από το παρμπρίζ και φτάνοντας μέχρι λίγο πάνω από τα πόδια του οδηγού και του συνοδηγού. Φιλοξενεί δε ή στηρίζει πλήθος σημαντικών οργάνων, διακοπτών αλλά και συστημάτων, οπότε αποτελεί ένα από τα πιο κυρίαρχα σταθερά τμήματα του εσωτερικού του οχήματος.

Δυστυχώς, όπως και με τα υπόλοιπα αμάξωμα αυτοκινήτου ανταλλακτικών, η πάροδος του χρόνου, η συνεχής χρήση του οχήματος, αλλά και οι επιρροές του περιβάλλοντος όπως οι ηλιακές ακτίνες και οι διαφοροποιήσεις των θερμοκρασιών, επιφέρουν τη φθορά του.

Η πρώτη ενέργεια που μπορεί φυσικά να βοηθήσει, είναι η συντήρηση του ταμπλό του αυτοκίνητου. Σε γενικότερες γραμμές λοιπόν, η συντήρηση αποτελείται από τον καθαρισμό του ταμπλό του αυτοκίνητου και την περιποίηση του ταμπλό του αυτοκινήτου.

Ας δούμε λοιπόν τη σχετική διαδικασία και τα βήματα που απαιτούνται:

 • Αρχικά, βάλτε στην ηλεκτρική σας σκούπα, το εξάρτημα με τη βούρτσα και μαζέψτε τη σκόνη και τους ρύπους κάθε είδους από το ταμπλό.
 • Σε δεύτερη φάση, με ένα νωπό πανακια καθαρισμου (κατά προτίμηση από μικροΐνες), σκουπίστε το. Αν υπάρχουν επίμονοι ρύποι, ένα μπολάκι με ζεστό νερό και ειδικό σαπούνι ή καθαριστικό ταμπλό αυτοκινήτου σε συνδυασμό με το πανάκι, θα σας επιτρέψει να το καθαρίσετε καλά.
 • Για τις σχισμές και τους αεραγωγούς, χρησιμοποιήστε οδοντόβουρτσα, η κάποιο μικρού μεγέθους βουρτσάκι. Στο εμπόριο υπάρχει πληθώρα, απλά προσέξτε μην προκαλέσετε γρατζουνιές.
 • Με ένα στεγνό πανάκι στη συνέχεια στεγνώστε οποιαδήποτε υπολείμματα υγρασίας.
 • Αφού τελειώσετε, μπορείτε να το περάσετε με κάποιο γυαλιστικό προϊόν. Προτιμήστε όσα παρέχουν παράλληλα φροντίδα και προστασία στο υλικό κατασκευής του ταμπλό σας.

Αν οι πιο πάνω ενέργειες γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και το όχημα προστατεύεται από τις βλαβερές ηλιακές ακτίνες, το ταμπλό σας, θα παραμείνει όμορφο και καθαρό για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πώς να επισκευάσετε το ταμπλό

Τί γίνεται όμως όταν οι συνθήκες χρήσης ή χρόνος μας δεν μας επιτρέπει τη σωστή συντήρησή του; Το πιθανότερο είναι ότι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα εμφανιστούν στο ταμπλό του αυτοκινήτου γρατζουνιές και σκασίματα. Φυσικά, το μέγεθος των ζημιών που θα παρουσιαστούν εξαρτάται και από το υλικό κατασκευής του.

Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν δύο λύσεις, η αντικατάσταση ή η επισκευή του ταμπλό του αυτοκίνητου. Η πρώτη λύση, η αντικατάσταση δηλαδή είναι τις περισσότερες φορές ασύμφορη, μιας και τόσο η διαδικασία της αφαίρεσης και επανατοποθέτησης συνοδεύεται από το λύσιμο και την εφαρμογή πάρα πολλών ακόμα συστημάτων και τμημάτων (μέχρι και του ψυγείου του καλοριφέρ, σε αρκετές περιπτώσεις), αλλά κι επειδή η αγορά του ίδιου του ταμπλό έχει υψηλό κόστος.

Η επισκευή τώρα, είναι μια διαφορετική περίπτωση, μιας και δεν απαιτεί την αφαίρεσή του και σε πολλές περιπτώσεις, ούτε την αφαίρεση κανενός άλλου τμήματος, ή έστω ελάχιστων.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά και διαφορετικά υλικά γεμίσματος των σκασιμάτων και των γρατζουνιών, αλλά και βαφής του ταμπλό. Η επιλογή θα πρέπει να γίνει με βάση το υλικό και το χρώμα του ταμπλό, αλλά και την προσωπική σας άποψη.

Ας δούμε τώρα και μια γενική διαδικασία επισκευής με υλικά γεμίσματος, ανεξάρτητα από τη μάρκα.

 • Αρχικά, θα πρέπει να κόψετε τα τμήματα που περισσεύουν στα σκασίματα και μετά να τα τρίψετε ή να τρίψετε μόνο την επιφάνεια των γρατζουνιών. Η επιφάνεια θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν πιο επίπεδη.
 • Στη συνέχεια, θα πρέπει να γεμιστεί το σημείο με τη ζημιά, λίγο πιο ψηλά από το κανονικό του επίπεδο και να ισιωθεί με μια σπατουλίτσα.
 • Θα πρέπει να αφεθεί το υλικό να στεγνώσει με βάσει τις οδηγίες του κατασκευαστή του.
 • Μετά, το υλικό θα πρέπει να τριφτεί με το είδος γυαλόχαρτου που συνιστά ο κατασκευαστής του, μέχρι η επιφάνεια να γίνει τελείως επίπεδη και να πάψει να διακρίνεται η ζημιά.
 • Αν χρειαστεί επαναλάβετε τα βήματα 2 έως 4 μέχρι να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα.
 • Στη συνέχεια, μπορείτε να εφαρμόσετε κάποιο ειδικό χρώμα που να συνάδει με το υλικό κατασκευής του ταμπλό σας, αφού μονώσετε με χαρτί και χαρτοταινία όλες τις επιφάνειες που δεν θέλετε να λερωθούν (παρμπρίζ, διακόπτες A/C, λοιποί διακόπτες κ.λπ.).

Συντηρηση ταμπλο αυτοκινητου

Θα πρέπει να έχετε φυσικά πάντα στο νου σας ότι, ενώ η διαδικασία δεν ακούγεται ιδιαίτερα δύσκολη, στην πράξη, αν δεν έχετε τις απαραίτητες δεξιότητες, μπορεί να γίνει ανέφικτη, οπότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο ειδικό συνεργείο.

Δημοφιλεις αναρτησεις

Εγγραφειτε στο ενημερωτικο μας δελτιο

Για να λαμβάνετε τα τελευταία μας νέα και συμβουλές, σας παρακαλούμε εισάγετε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου: