• SHOP
 • CLUB
Δοκιμάστε τον premium λογαριασμό
0
Το γκαράζ μου
Προσθήκη όχηματος
0
προϊόν(τα) #32-5995
0,00 €
Το καλάθι σας είναι άδειο

Πώς να διαλέξω και να εγκαταστήσω μια κάμερα οπισθοπορείας στο αυτοκίνητό μου;

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερα οχήματα εξοπλίζονται με κάμερα οπισθοπορείας και με αισθητήρες παρκαρίσματος εμπρός πίσω. Ο λόγος είναι ότι κάνουν πραγματικά πιο εύκολη και ασφαλή τη στάθμευση σε γενικό πλαίσιο.

Ας δούμε όμως τους λόγους για την επιλογή μιας κάμερας οπισθοπορείας αυτοκινήτου, είτε για την αντικατάσταση της υπάρχουσας, είτε για τον εξοπλισμό οχήματος που δεν διέθετε μια εργοστασιακά, είναι πολλοί. Ας τους δούμε λίγο αναλυτικότερα:

 • Εξαφανίζει την τυφλή ζώνη πίσω από το όχημα,
 • Μεγαλώνει το εύρος ορατότητας του οδηγού,
 • Παρέχει βελτίωση στη δυνατότητα παράλληλης στάθμευσης,
 • Εξαφανίζει ουσιαστικά τις περιπτώσεις μικροσυγκρούσεων,
 • Κάνει ασφαλέστερη τη χρήση ρυμουλκούμενου κ.λπ.

Πώς λειτουργεί η κάμερα οπισθοπορείας

Ουσιαστικά η κάμερα οπισθοπορείας αυτοκινήτου έχει πολύ απλό τρόπο λειτουργίας. Το σύστημα αποτελείται από μια κάμερα στο οπίσθιο μέρος του οχήματος, η οποία προβάλει εικόνα, σε μια οθόνη στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, επιτρέποντας στον οδηγό να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο το χώρο πίσω από το αυτοκίνητο, χωρίς να κοιτάζει πίσω από την πλάτη του. Ενεργοποιείται είτε αυτόματα με την επιλογή της όπισθεν, είτε χειροκίνητα όταν το επιθυμεί ο οδηγός.

Τα είδη των καμερών οπισθοπορείας

Υπάρχουν τέσσερα βασικά είδη καμερών οπισθοπορείας αυτοκινήτου. Ας τα δούμε πιο αναλυτικά:

 • Συστήματα με σκέτη κάμερα. Τοποθετείται σε οχήματα που διαθέτουν εργοστασιακή οθόνη στο ταμπλό τους.
 • Πλήρη συστήματα κάμερας. Παρέχουν τόσο την κάμερα όσο και την οθόνη που θα τοποθετηθεί στο ταμπλό του οχήματος. Η κάμερα οπισθοπορείας αυτοκινήτου με οθόνη αποτελεί ουσιαστικά τη βέλτιστη λύση για οχήματα που δεν διαθέτουν τίποτα από τα δύο εργοστασιακά, μιας και το σετ διαθέτει όλα όσα απαιτούνται για την τοποθέτησή της, δηλαδή βάσεις, καλώδια κ.λπ.

  Τα είδη των καμερών οπισθοπορείας

 • Σκέτες κάμερες ή οθόνες. Αγοράζονται ξεχωριστά ανάλογα με τις ανάγκες του οχήματος. Συνήθως, τοποθετούνται στη θέση ήδη υπαρχόντων τμημάτων.
 • Συστήματα κάμερας με προβολή της εικόνας στον κεντρικό καθρέπτη του οχήματος.

Πέρα από τις πιο πάνω βασικές κατηγορίες ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες ακόμη σημαντικές διαφοροποιήσεις που έχουν να κάνουν με τις παροχές που παρέχει η κάθε κάμερα στο χρήστη. Ας δούμε ποιες είναι αυτές:

 1. Ανάλυση εικόνας. Όσο μεγαλύτερη είναι η ανάλυση, τόσο καλύτερη η εικόνα στην οθόνη.
 2. Γωνία προβολής. Έχει να κάνει με το εύρος της εικόνας που λαμβάνει η κάμερα. Αν είναι αρκετά μεγάλη, η εικόνα στην οθόνη δεν δείχνει φυσική.
 3. Τρόπος μετάδοσης της εικόνας. Υπάρχουν διαθέσιμες τόσο κάμερες με καλώδιο που συνδέεται στην οθόνη, όσο και ασύρματες κάμερες οπισθοπορείας.
 4. Είδος μήτρας. Οι κάμερες διαθέτουν αισθητήρες λήψης είτε CCD, είτε CMOS. Οι πρώτες παρέχουν υψηλότερη ποιότητα εικόνας, ενώ οι δεύτερες είναι οικονομικότερες.
 5. Υπέρυθρη νυχτερινή όραση. Κάνει καλύτερη την εικόνα που λαμβάνεται, σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.
 6. Προστασία από την υγρασία. Άλλες κάμερες αντέχουν μόνο σταγόνες νερού, ενώ άλλες δουλεύουν ακόμη και μέσα στο νερό.
 7. Θερμοκρασία λειτουργίας. Αφορά το εύρος θερμοκρασιών που αντέχει η κάμερα. Άλλο εύρος θερμοκρασιών απαιτεί η χρήση της ας πούμε στη Σουηδία και άλλο στην Ελλάδα.
 8. Γραμμές Στάθμευσης. Αρκετές κάμερες παρέχουν υποστήριξη στον οδηγό με την ενσωμάτωση στην εικόνα που προβάλλουν ειδικών γραμμών ελέγχου της απόστασης από αντικείμενα.
 9. Σημείο τοποθέτησης. Έχει να κάνει με το σημείο προσάρτησης της κάμερας στο όχημα. Υπάρχουν:

Τοποθέτηση κάμερας οπισθοπορείας

Τοποθέτηση κάμερας οπισθοπορείας

Η τοποθέτηση της κάμερας οπισθοπορείας δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική ως εργασία, αλλά προϋποθέτει μια σχετική εμπειρία και αρκετές γνώσεις όσον αφορά στο ηλεκτρικό σύστημα του οχήματος. Αν δεν υπάρχει κάτι από τα πιο πάνω, η βέλτιστη λύση είναι φυσικά, κάποιος εξειδικευμένος ηλεκτρολόγος αυτοκινήτων.

Σε γενικές γραμμές πάντως, η εργασία αυτή αποτελείται:

   • Από την τοποθέτηση της κάμερας στο οπίσθιο τμήμα του αυτοκινήτου και τη σύνδεσή της με κάποιο καλώδιο τροφοδοσίας ρεύματος.
   • Την τοποθέτηση της οθόνης αν δεν υπάρχει και τη σύνδεσή της με το αντίστοιχο καλώδιο τροφοδοσίας ρεύματος.
   • Τη σύνδεση της κάμερας με την οθόνη. Σαφώς ευκολότερη διαδικασία αν η κάμερα οπισθοπορείας αυτοκίνητου είναι ασύρματη. Αν όχι, θα πρέπει να περαστεί το ανάλογο καλώδιο της κάμερας από μέσα στην καμπίνα του οχήματος και στη συνέχεια στην οθόνη, συνήθως με το άνοιγμα τρυπών και το σήκωμα ταπετσαριών.
   • Σύνδεση της κάμερας με τη λειτουργεία όπισθεν του οχήματος (είτε από το φανάρι της όπισθεν, είτε από ειδική θέση του επιλογέα αν υπάρχει).

Τιμή κάμερας οπισθοπορείας αυτοκινήτου

Η τιμή, εξαρτάται φυσικά από τις προσωπικές επιλογές του ιδιοκτήτη του οχήματος, η γκάμα των διαθέσιμων προϊόντων είναι τεράστια. Μπορείτε να βρείτε κάτι που σας βολεύει, για παράδειγμα κάποια κάμερα οπισθοπορείας αυτοκινήτου VALEO.

Φυσικά, αυτό προϋποθέτει μια σχετική έρευνα με βάση τις προσωπικές σας προτιμήσεις. Σε γενικές γραμμές πάντως, το συγκεκριμένο κόστος ξεκινά από τα 15 ευρώ για μια οικονομική απλή κάμερα και φτάνει μέχρι και πάνω από τις 2.000 ευρώ για πλήρη συστήματα υψηλής ποιότητας.

Τα πιο δημοφιλή προϊόντα για το θέμα:

Δημοφιλεις αναρτησεις

Εγγραφειτε στο ενημερωτικο μας δελτιο

Για να λαμβάνετε τα τελευταία μας νέα και συμβουλές, σας παρακαλούμε εισάγετε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου: