• SHOP
 • CLUB
Δοκιμάστε τον premium λογαριασμό
0
Το γκαράζ μου
Προσθήκη όχηματος
0
προϊόν(τα) #31-4839
0,00 €
Το καλάθι σας είναι άδειο

Χαλασμένη κρεμαγιέρα – συμπτώματα: πόσο κοστίζει η αντικατάσταση κρεμαγιέρας

Η κρεμαγιέρα είναι το σύστημα διεύθυνσης και υποβοήθησης τιμονιού που χρησιμοποιείται από την πλειοψηφία των κατασκευαστών αυτοκινήτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν 3 είδη, με βάση το είδος της υποβοήθησης: η υδραυλική, η ηλεκτρική και η μηχανική (οι μηχανικές κρεμαγιέρες δεν διαθέτουν υποβοήθηση, όπως για παράδειγμα μία κρεμαγιέρα για BMW e36). Η κρεμαγιέρα, λοιπόν, περιλαμβάνει τον άξονα της κολόνας διεύθυνσης, από την οποία ξεκινά η μεταφορά περιστροφικής που τελειώνει σε ένα ελικοειδές γρανάζι και αυτός συνδέεται με έναν οδοντωτό κανόνα. Στα άκρα του οδοντωτού κανόνα, υπάρχουν σφαιρικοί σύνδεσμοι, που μεταφέρουν την κίνηση των υπόλοιπων τμημάτων στους βραχίονες των τροχών. Επιπλέον, τα άκρα του οδοντωτού κανόνα καλύπτονται από λαστιχένιες φυσούνες, οι οποίες προσφέρουν προστασία από την υγρασία, τη βροχή και τη σκόνη.

Χαλασμένη κρεμαγιέρα – συμπτώματα

 • Δόνηση τιμονιού.
 • Το τιμόνι δεν ανταποκρίνεται.
 • Βαριά αίσθηση του τιμονιού.
 • Ανομοιόμορφα φθαρμένα ελαστικά.
 • Χτυπηματα τιμονιού σε δρόμο με λακκούβες.
 • Οδηγική αστάθεια.
 • Μια μυρωδιά που μοιάζει με καμένο λάδι που προέρχεται από το όχημά σου.
 • Το τιμόνι δεν επιστρέφει στην αρχική του θέση μετά το στρίψιμο.

Πώς χαλάει η κρεμαγιέρα;

Η πιο συχνή βλάβη μιας κρεμαγιέρας είναι η διαρροή λαδιών ύστερα από συχνή χρήση. Η διαρροή δημιουργείται από τις φθορές στις τσιμούχες, εξαιτίας της πίεσης του λαδιού αλλά και της διαρκούς λειτουργίας. Eπειδή π.χ η διαρροή που υφίσταται το λάδι υδραυλικού τιμονιού μπορεί να επηρεάσει πολλά εξαρτήματα της κρεμαγιέρας, συχνά συμφέρει να την αντικαταστήσεις παρά να την επισκευάσεις, καθώς το κόστος επισκευής της κρεμαγιέρας και των άλλων εξαρτημάτων που έχουν χαλάσει ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερο.

χαλασμενη κρεμαγιερα συμπτωματα

Για να αντικαταστήσεις μία κρεμαγιέρα θα πρέπει να κάνεις τα εξής:

 1. Άδειασε τα υγρά του συστήματος διεύθυνσης από το αντίστοιχο δοχείο και βεβαιώσου ότι το σύστημα έχει στραγγίξει εντελώς.
 2. Βγάλε τους μπροστινούς τροχούς του οχήματος. Για να το κάνεις αυτό, χαλάρωσε τα παξιμάδια τους, όταν το αυτοκίνητο βρίσκεται ακόμη στο έδαφος. Ανύψωσε το όχημα με έναν γρύλο και χρησιμοποίησε, επίσης, τρίποδες στήριξης και τάκους τροχών για καλύτερη στήριξη του αυτοκινήτου. Ολοκλήρωσε στη συνέχεια την αφαίρεση των παξιμαδιών του τροχού και αφαίρεσε τους τροχούς από το αυτοκίνητο.
 3. Bγάλε τις μπάρες διεύθυνσης. Ξεβίδωσε πρώτα τον σφιγκτήρα που συνδέει την κολώνα του τιμονιού με τον άξονα του πινιόν. Τώρα εντόπισε τα ακρόμπαρα της μπάρας διεύθυνσης και αφαίρεσέ τα με το ειδικό εργαλείο. Χαλάρωσε τα παξιμάδια και γύρισε τις μπάρες διεύθυνσης με ένα κλειδί, δεξιόστροφα από τη μία πλευρά και αριστερόστροφα από την άλλη. Ξεβίδωσε την κρεμαγιέρα από τη θέση της στο σασί και μάζεψε σε ένα λεκακάνι τυχόν υδραυλικό υγρό του τιμονιού ενώ αυτό αρχίζει να στάζει. Αυτό θα σου επιτρέψει να βγάλεις το πινιόν από την κρεμαγιέρα.
 4. Ξέπλυνε το σύστημα. Πριν τοποθετήσεις την καινούρια κρεμαγιέρα, σου συστήνουμε να αφαιρέσεις τις ακαθαρσίες που έχουν συσσωρευτεί μέσα στην αντλία υδραυλικού τιμονιού και τις σωληνώσεις. Αποσύνδεσε τις σωληνώσεις επιστροφής και βάλτες σε μία δεξαμενή υγρού, έτσι ώστε οι τυχόν ακαθαρσίες και λάσπες θα βγουν σε ένα μικρό λεκανάκι. Μετά από αυτό θα πρέπει να αποσυνδέσεις τoν σωλήνα πίεσης από την κρεμαγιέρα.
 5. Βγάλε την παλιά κρεμαγιέρα. Όταν ολόκληρο το σύστημα καθαρίσει από τις βρωμιές, άρχισε να στρίβεις και να κουνάς την παλιά κρεμαγιέρα, για να τη βγάλεις. Είναι μια αρκετά κοπιαστική εργασία και ίσως χρειαστεί να ξεβιδώσεις και να μετακινήσεις και άλλα εξαρτήματα για να βγάλεις την κρεμαγιέρα από τη θέση της.
 6. Τοποθέτησε την καινούρια κρεμαγιέρα στη σωστή θέση και χρησιμοποιήσε μια μεζούρα για να μετρήσεις την παλιά, αυτό θα σε βοηθήσει να τοποθετήσεις στο σωστό σημείο την μπάρα διεύθυνσης και τους πείρους στερέωσης στην καινούρια κρεμαγιέρα. Τέλος, τοποθέτησε ξανά όλα τα μαρκούτσια που εμποδίζουν τον σωλήνα επιστροφής του ρεζερβουάρ και βάλε πίσω τους τροχούς, τοποθετώντας χαλαρά τα παξιμάδια στη θέση τους.
 7. Κατέβασε το αυτοκίνητο, βάλε μπροστά τον κινητήρα αντλώντας υγρό μέσα από το σύστημα μέχρι να φανεί ότι δεν έχει καθόλου ακαθαρσίες, πριν επανασυνδέσεις το μαρκούτσι του ρεζερβουάρ. Έπειτα σβήσε τον κινητήρα, στριψε το τιμόνι τέρμα αριστερά και έπειτα τέρμα δεξιά κάποιες φορές, για να απομακρυνθεί τυχόν πλεονάζουσα ποσότητα αέρα που έχει παγιδευτεί στο σύστημα.

Να σημειώσουμε ότι μόνο αν διαθέτεις την απαραίτητη εμπειρία και τον κατάλληλο εξοπλισμό, όπως μάσκα εργασίας και γάντια, σου συστήνουμε να κάνεις την αντικατάσταση μόνος/η σου. Το σίγουρο είναι ότι θα γλυτώσεις τα έξοδα συνεργείου, καθώς ενδεχομένως θα χρειαστεί μόνο να αγοράσεις την καινούρια κρεμαγιέρα. Λάβε υπόψη ότι κόστος κρεμαγιέρας αυτοκινήτου εξαρτάται από τη μάρκα του προϊόντος, το μοντέλο και την έκδοση του αυτοκινήτου σου.

Τα πιο δημοφιλή προϊόντα για το θέμα:

 

Δημοφιλεις αναρτησεις

Εγγραφειτε στο ενημερωτικο μας δελτιο

Για να λαμβάνετε τα τελευταία μας νέα και συμβουλές, σας παρακαλούμε εισάγετε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου: