• SHOP
  • PARTNERS
  • CLUB
Δοκιμάστε τον premium λογαριασμό
0
Το γκαράζ μου
Προσθήκη όχηματος
0
προϊόν(τα) #78-9283
0,00 €
Το καλάθι σας είναι άδειο

Ρουλεμάν τροχού αυτοκινήτου: συμπτώματα βλάβης και τιμή αλλαγής του

Τι είναι το ρουλεμάν τροχού;

Τα ρουλεμάν γενικά αποτελούν τμήματα που βάσει σχεδιασμού αποσκοπούν στον περιορισμό της τριβής μεταξύ κινούμενων μερών, επιτρέποντας παράλληλα στα τμήματα να περιστρέφονται ελεύθερα. Μιας και διευκολύνουν την κίνηση με ιδιαίτερα μικρή αντίσταση, τα ρουλεμάν χρησιμοποιούνται εκτενώς στα αυτοκίνητα και τα οχήματα γενικότερα.

Τι είναι το ρουλεμάν τροχού

Ειδικότερα, τα ρουλεμάν τροχού αποτελούν μέρος του συγκροτήματος της πλήμνης του αυτοκινήτου που συνδέει τον τροχό με το σύστημα της ανάρτησης. Τα ρουλεμάν τροχού αποτελούνται από τον εξωτερικό δακτύλιο, τον εσωτερικό δακτύλιο, τα στοιχεία κύλισης και τον κλωβό κυλίσεως.

Τα σύγχρονα ρουλεμάν τροχών είναι συνήθως στεγανοποιημένα για να εμποδίζουν την είσοδο νερού και ρύπων στο συγκρότημα της πλήμνης. Οι τσιμούχες στεγανοποίησης διατηρούν επίσης το γράσο μέσα στο ρουλεμάν, επιτρέποντάς τους να παραμένουν λιπασμένα και λειτουργικά.

Επιπλέον, τα ρουλεμάν τροχών επιτρέπουν τη μεταφορά της ροπής από τους άξονες στους τροχούς με μικρή απώλεια ισχύος. Η τριβή είναι σπατάλη κινητήριας ισχύος και η μείωσή της έχει τεράστια σημασία για την ορθή απόδοση του οχήματος.

Τέλος, τα ρουλεμάν διατηρούν το όχημα σταθερό, διατηρώντας τους τροχούς εντός του άξονα περιστροφής τους και ταυτόχρονα, απορροφούν τις ακτινικές και τις αξονικές δυνάμεις.

Πώς καταλαβαίνουμε ότι θέλει αλλαγή το ρουλεμάν τροχού του αυτοκινήτου

Αν εμφανίσουν τα ρουλεμάν τροχού πρόβλημα, θα πρέπει να αντικατασταθούν άμεσα, σε κάποιο εξειδικευμένο συνεργείο ή στην αντιπροσωπεία.

Λόγω της θέσης τους, μιας και υπάρχουν τοποθετημένα ρουλεμάν τροχού μπροστά και πίσω στα οχήματα, σε κάθε τροχό, η ύπαρξη κάποιου χαλασμένου ρουλεμάν τροχού είναι επικίνδυνη για την ασφάλεια του οχήματος αλλά και τον ίδιων των επιβατών. Ο λόγος είναι απλός. Ο τροχός ή οι τροχοί στους οποίους υπάρχουν προβληματικά ρουλεμάν, θα δέχονται μεγαλύτερη τριβή κατά την περιστροφή, οπότε θα είναι εν μέρει φρεναρισμένα και αν σπάσει κάποιο, ο αντίστοιχος τροχός ενδέχεται να μην μπορεί καν να περιστραφεί.

Υπάρχουν πολλά σημάδια που δηλώνουν φθορά ή ζημιά στα ρουλεμάν πλήμνης τροχού. Κάποια σημάδια είναι εύκολο να παρατηρηθούν, όπως ο χαρακτηριστικός θόρυβος των ρουλεμάν τροχού και το «φρενάρισμα» του τροχού στον οποίο βρίσκεται. Μερικά ωστόσο, είναι πιο δύσκολο να γίνουν αντιληπτά.

Συνήθως, οι ζημιές στα ρουλεμάν τροχού εμφανίζονται μετά από αρκετά μεγάλο διάστημα χρήσης του οχήματος και φυσικά, όταν δεν γίνεται σωστή συντήρηση. Όταν η συντήρηση και ο έλεγχος των τμημάτων του οχήματος είναι επαρκής, οι ζημιές στα συγκεκριμένα τμήματα προλαμβάνονται πριν δημιουργήσουν πρόβλημα.

Τα πιο κάτω συμπτώματα αποτελούν ενδείξεις φθοράς των ρουλεμάν τροχού:

  1. Ανομοιόμορφη φθορά των ελαστικών
  2. Δονήσεις ή τρέμουλο των τροχών κατά την κίνηση του οχήματος
  3. Παράξενος θόρυβος και «χτυπήματα» από την περιοχή της πλήμνης
  4. Κραδασμοί του τροχού κατά το φρενάρισμα
  5. Προβλήματα στη λειτουργία του ABS
  6. Πρόωρη φθορά των τακακια φρενων και των δίσκων

Αλλαγή ρουλεμάν τροχού και τιμή

Αλλαγή ρουλεμάν τροχού και τιμή

Η αλλαγή των ρουλεμάν του τροχού αποτελείται από δύο διαφορετικά κόστη, την καθαρή τιμή του ρουλεμάν τροχού και το κόστος εργασίας που απαιτεί ο τεχνικός που θα κάνει την αντικατάσταση. Παράλληλα, φυσικά, το συνολικό κόστος εξαρτάται και από τη μάρκα, το μοντέλο και το έτος κατασκευής του οχήματος.

Σε κάποιες περιπτώσεις, το κόστος αυτό επηρεάζεται και από το αν πρόκειται για την αλλαγή ρουλεμάν πίσω τροχού ή μπροστινού, όπως και κάθε άλλο μέρος του αυτοκινήτου, εξαρτάται από τη μάρκα και το μοντέλο του αυτοκινήτου που οδηγείτε.

Παράλληλα, αν το ρουλεμάν τροχού μπορεί να βγει από την πλήμνη, μιας και σε κάποια οχήματα πάει σετ μαζί της, το κόστος αγοράς μόνο του θα είναι πολύ χαμηλότερο από την αντικατάσταση ολόκληρης της πλήμνης του τροχού.

Σε γενικές γραμμές πάντως, το κόστος ενός ρουλεμάν τροχού ξεκινά σε ιμιτασιόν από κάπου κοντά στα 15 με 20 ευρώ όταν είναι ανεξάρτητο και μπορεί να ξεπεράσει και τα 150 ευρώ σε γνήσιο, ενώ το σετ πλήμνης-ρουλεμάν συνήθως ξεκινά από κάπου κοντά στα 70 με 80 ευρώ και μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 600 ευρώ.

Τέλος, το κόστος εργασίας για την αντικατάσταση ενός ρουλεμάν τροχού ποικίλλει επίσης, αν και σε γενικές γραμμές κινείται κάπου ανάμεσα στα 60 με 150 ευρώ.

Να είστε προσεκτικοί όταν αγοράζετε νέα ρουλεμάν και πλήμνες τροχών, καθώς πολλά φθηνά εξαρτήματα είναι, δυστυχώς, χαμηλής ποιότητας. Αν χρειάζεστε για παράδειγμα ένα ρουλεμάν τροχού για Ford Focus, η βέλτιστη λύση θα ήταν να προτιμήσετε το γνήσιο ανταλλακτικό του κατασκευαστή.

Ένα χρήσιμο βίντεο για αυτό το θέμα:

Ελαττωματικά ρουλεμάν μουαγιέ τροχού: αιτίες, ενδείξεις

Τα πιο δημοφιλή προϊόντα για το θέμα:

 

Δημοφιλεις αναρτησεις

Εγγραφειτε στο ενημερωτικο μας δελτιο

Για να λαμβάνετε τα τελευταία μας νέα και συμβουλές, σας παρακαλούμε εισάγετε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου: