• SHOP
 • CLUB
Δοκιμάστε τον premium λογαριασμό
0
Το γκαράζ μου
Προσθήκη όχηματος
0
προϊόν(τα) #15-5549
0,00 €
Το καλάθι σας είναι άδειο

Υγρά υδραυλικού τιμονιού: Πώς να τα επιλέξετε και να τα αλλάξετε

Η διάρκεια ζωής του υδραυλικού τιμονιού προορίζεται για όλη τη διάρκεια ζωής ενός αυτοκινήτου, αλλά μόνο στην περίπτωση που το σύστημα δεν έχει διαρροές υγρού. Η χρήση υποδεέστερων λαδιών ή η καθυστερημένη αλλαγή τους είναι οι πιο κοινές αιτίες βλάβης του υδραυλικού τιμονιού. Διαβάστε το άρθρο μας για να γνωρίζετε πώς να αποφύγετε τα λάθη στην επιλογή κι αντικατάσταση του υδραυλικού υγρού.

Τα αίτια αλλοίωσης του υδραυλικού υγρού στο υδραυλικό τιμόνι

Τα έντονα φορτία του υδραυλικού τιμονιού και η απότομη πτώση της πίεσης οδηγούν σε πρόωρη αλλοίωση της ποιότητας του λαδιού. Οι ειδικοί μας επισημαίνουν τέσσερις κύριες αιτίες της αλλοίωσης λαδιού:

 • υπερθέρμανση,
 • υπερβολικά έντονη χρήση του υδραυλικού τιμονιού (επιθετική οδήγηση),
 • βλάβη της ακεραιότητας του συστήματος,
 • μη συμμόρφωση του υγρού με τις τεχνικές απαιτήσεις του αυτοκινήτου.

Στα νεότερα αυτοκίνητα χρησιμοποιούνται προστατευτικές παρακαμπτήριες βαλβίδες για να προστατεύουν τα εξαρτήματα του συστήματος από βλάβη.

Πότε να αλλάξετε το υγρό του υδραυλικού τιμονιού.

Οι περισσότεροι κατασκευαστές αυτοκινήτων όπως Mitsubishi, Volkswagen, Ford, συστήνουν να αλλάζετε το υγρό κάθε 1-2 χρόνια ή κάθε 100 000 χλμ. Τα παρακάτω σημάδια ίσως υποδηλώνουν την ανάγκη να κάνετε μια απρογραμμάτιστη αλλαγή λαδιού:

 • Αλλαγή του χρώματος, το να έχει σκουρύνει το λάδι,
 • παρουσία καμμένης μυρωδιάς,
 • αύξηση στην αντίσταση στο στρίψιμο του τιμονιού
 • παράξενοι ήχοι καθώς στρίβετε το τιμόνι
 • διαρροή υγρού.

Χρειάζεται επίσης να αλλάξετε το υγρό σε περίπτωση επισκευής της αντλίας ή οποιουδήποτε άλλου εξαρτήματος του υδραυλικού τιμονιού. Η χρήση κάποιου λαδιού που έχει χάσει τις αρχικές του ιδιότητες ή είναι ακατάλληλο, μπορεί να βλάψει την αντλία ή τα καρούλια και αν οδηγήσει σε πρόωρη φθορά των στοιχείων στεγανοποίησης. Σε κάποια οχήματα, όπως το Toyota Corolla, Subaru Impreza, και σχεδόν σε όλα τα αυτοκίνητα της Volkswagen, δεν υπάρχει δυνατότητα αντικατάστασης των στοιχείων στεγανοποίησης. Αν φθαρούν, θα πρέπει να εγκαταστήσετε νέα ανταλλακτικά συστήματος υδραυλικού τιμονιού για το όχημα.

Πώς να επιλέξετε υγρό υδραυλικού τιμονιού

Υπάρχουν αρκετοί τύποι υγρών:
1. Ορυκτά. Περιέχουν κλάσματα διυλισμένου πετρελαίου και πρόσθετα στοιχεία για αύξηση της απόδοσης του λαδιού. Το κύριο πλεονέκτημα των ορυκτών υγρών, σε σχέση με την τιμή, είναι ότι δεν έχουν έντονες επιπτώσεις στα στοιχεία από καοτσούκ. Παρόλα αυτά, έχουν χαμηλό χρόνο συντήρησης και είναι επιρρεπείς στην αύξηση σχηματισμού αφρού.

2. Ημισυνθετικά. Η σύνθεσή τους περιέχει τόσο ορυκτά όσο και συνθετικά συστατικά. Ένα χαμηλών βαθμών ιξώδες που αντιστέκεται στην δημιουργία αφρού και η καλή λίπανση, είναι τα πλεονεκτήματά τους. Όμως, τα ημισυνθετικά υγρά έχουν καταστρεπτικές συνέπειες στα μέρη από καοτσούκ του υδραυλικού τιμονιού.

3. Συνθετικά. Η σύνθεσή τους περιέχει περισσότερο πολυυδρικές αλκοόλες, πολυεστέρες, και μια μικρή ποσότητα κλασμάτων διυλισμένου πετρελαίου. Για να μπορέσουν να μειωθούν οι καταστρεπτικές συνέπειες των ελαστικών στεγανοποίησης, έχουν αναμειχθεί ειδικά πρόσθετα στη σύνθεση των συνθετικών λαδιών. Τα συνθετικά υγρά είναι πιο ακριβά, αλλά έχουν χαρακτηριστικά εξαιρετικών επιδόσεων: αντίσταση στην δημιουργία αφρού, χαμηλού ιξώδους, ικανότητα λειτουργίας σε ακραίες θερμοκρασίες, και μεγαλύτερη χρονική διάρκεια συντήρησης.

Το υγρό υδραυλικού τιμονιού συνήθως έχει πληροφορίες πάνω στην συσκευασία για τις προδιαγραφές που πληρεί και σε ποιές μάρκες αυτοκινήτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Τα υδραυλικά υγρά ποικίλλουν όχι μόνο στη σύνθεση και τα χαρακτηριστικά επιδόσεων, αλλά και στο χρώμα. Τα συνηθέστερα είναι τα εξής:

1. Κόκκινο. Παράγονται με τις προδιαγραφές της General Motors και είναι γνωστά ως Dexron. Είναι κατασκευασμένα τόσο από εμπορικούς οίκους όσο και από τρίτους με άδεια. Αυτά τα υγρά χρησιμοποιούνται για αυτοκίνητα των Toyota, Nissan, Hyundai, Kia, Mazda και General Motors.

2. Κίτρινο. Προορίζονται κυρίως για οχήματα της Mercedes-Benz. Έχουν αναπτυχθεί από τον εμπορικό οίκο Daimler, αλλά επίσης παράγονται και από άλλους κατασκευαστές με άδεια.

3. Πράσινο. Παράγονται από την Γερμανική εταιρεία Pentosin. Χρησιμοποιούνται ενεργά από τις Volkswagen, Ford, Bentley, BMW, Volvo cars, όπως επίσης και από την Daimler AG Group vehicles.

Παρόλα αυτά, θα ήταν λάθος να επιλέξετε λάδι για το υδραυλικό τιμόνι μόνο από το χρώμα του. Το αν ταιρίαζει το χρώμα, δεν υποδηλώνει πάντα την ταυτότητα της σύνθεσης. Για παράδειγμα, τα υγρά της Dexron ίσως να είναι ορυκτά ή συνθετικά, ωστόσο έχουν το ίδιο χρώμα. Απαγορεύεται ρητά να αναμειγνύετε μεταξύ τους ορυκτά, συνθετικά και ημισυνθετικά υγρά.

Αντικαταστήστε τα υγρά του υδραυλικού τιμονιού μόνοι σας

Καθένας μπορεί να αντικαταστήσει τα υγρά του υδραυλικού τιμονιού από μόνος του. Αυτή η διαδικασία είναι απλή και παίρνει μέχρι 30 λεπτά. Για την διαδικασία θα χρειαστείτε μια μεγάλη σύριγγα, ένα δοχείο για να αδειάσετε τα παλιά υγρά και προστατευτικά γάντια.

Ακολουθήστε τη σειρά βημάτων που ακολουθεί:

 1. Σηκώστε το μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου με ένα γρύλο αυτοκινήτου και ασφαλίστε τον.
 2. Χρησιμοποιώντας την σύριγγα, αντλήστε τα παλιά υγρά από το δοχείο.
 3. Αποσυνδέστε τον σωλήνα επιστροφής και τοποθεστήστε τον σε ένα δοχείο που έχετε προετοιμάσει εκ των προτέρων. Στραγγίξτε τα λάδια.
 4. Ρίξτε το καινούργιο λάδι στο σύστημα.
 5. Στρίψτε το τιμόνι μέχρι το τέρμα μερικές φορές.
 6. Όταν στραγγίζουμε τα παλιά υγρά, ρίχνουμε τα καινούργια μέχρι το σημάδι που υπάρχει στην επιφάνεια της δεξαμενής υγρού του υδραυλικού τιμονιού ή τη στάθμη που υπάρχει στον δείκτη του καπακιού της δεξαμενής. Γεμίστε ξανά μέχρι το καινούργιο υγρό να τρέξει έξω από τον σωλήνα.
 7. Συνδέστε τον σωλήνα στη θέση του, βάλτε μπρος τον κινητήρα και στρίψτε το τιμόνι και προς τις δύο κατευθύνσεις.
 8. Συμπληρώστε για άλλη μια φορά υγρό μέχρι το σημάδι.

Κατάληξη

Αγοράστε μόνο υψηλής ποιότητας λάδι υδραυλικού τιμονιού, έχοντας πάντα υπόψιν τις τεχνικές απαιτήσεις του αυτοκινήτου σας, χωρίς να αμελήσετε τις συστάσεις για την αλλαγή του λαδιού. Ο ήρεμος τρόπος οδήγησης, η έγκαιρη αντικατάσταση των υγρών και η συμμόρφωση με τους κανονισμούς, εγγυώνται μια μαρκά και αξιόπιστη λειτουργία του υδραυλικού τιμονιού.

Τα πιο δημοφιλή προϊόντα για το θέμα:

 

Δημοφιλεις αναρτησεις

Εγγραφειτε στο ενημερωτικο μας δελτιο

Για να λαμβάνετε τα τελευταία μας νέα και συμβουλές, σας παρακαλούμε εισάγετε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου: