• SHOP
  • CLUB
Δοκιμάστε τον premium λογαριασμό
0
Το γκαράζ μου
Προσθήκη όχηματος
0
προϊόν(τα) #46-8049
0,00 €
Το καλάθι σας είναι άδειο

Ζάντες αλουμινίου vs ατσάλινες – ποια είναι καλύτερη;

Αν ψάχνεις για ζάντες με στυλ και απόδοση, τότε οι ζάντες αλουμινίου είναι εξαιρετική επιλογή. Από αισθητικής άποψης, οι ζάντες αλουμινίου είναι πιο εντυπωσιακές εξωτερικά προσδίδοντας έναν σπορ χαρακτήρα στο αυτοκίνητο, αλλά και ως ένα βαθμό θα λέγαμε ότι αποδίδουν καλύτερα από τις σιδερένιες ζάντες. Κατασκευάζονται από διάφορα μέταλλα, συνήθως από αλουμίνιο ή μαγνήσιο και είναι ελαφρύτερες από τις σιδερένιες, γεγονός που μειώνει την κατανάλωση καυσίμου και αυξάνει την απόδοση μέσω βελτιωμένης επιτάχυνσης, πέδησης, ικανότητας ελιγμών και χειρισμού. Είναι, επίσης, ανθεκτικές στη διάβρωση και τη σκόνη, γεγονός που μειώνει την ανάγκη για επισκευές. Επιπλέον, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία σχεδίων, καθώς χυτεύονται σε πολλά διαφορετικά σχέδια, επομένως η γκάμα επιλογών σε σχέση με τις σιδερένιες είναι μεγαλύτερη. Οι ζάντες αλουμινίου 17 MAGNETI MARELLI, για παράδειγμα, είναι πολύ ελαφρύτερες από τις αντίστοιχες σιδερένιες, κάτι που τις καθιστά αποδοτικότερες, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Η οικονομία καυσίμου είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα των ζαντών αλουμινίου, ειδικά εντός της πόλης. Επίσης, έχουν ελαφρύτερο σκελετό, ο οποίος θα επιβαρύνει λιγότερο την ανάρτηση του αυτοκινήτου σου και θα επιτρέψει επίσης να επιταχύνεις γρηγορότερα, όποτε το χρειαστείς.

Από την άλλη πλευρά, το βασικό μειονέκτημα που έχουν οι ζάντες αλουμινίου είναι η όχι τόσο ισχυρή ανθεκτικότητα και αντοχή τους. Σε κάποια σύγκρουση στο δρόμο ή σε περίπτωση που εκτόξευονται πάνω τους χαλίκια από το οδόστρωμα, οι ζάντες αλουμινίου τείνουν να λυγίζουν και ακόμη και να ραγίζουν πιο εύκολα από τις σιδερένιες ζάντες, οι οποίες τείνουν να είναι πιο στιβαρές.

Zάντες αλουμινίου πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

ζαντεσ αλουμινιου

Για τους οδηγούς που ίσως αναζητούν μια οικονομικότερη, πιο ανθεκτική εναλλακτική λύση, ενδεχομένως είναι καλύτερο να επιλέξουν τις σιδερένιες ζάντες. Στο δίλημμα για το ποια είναι η καταλληλότερη επιλογή, οι ζάντες αλουμινίου ή οι σιδερένιες, θα σου συστήναμε τις δεύτερες ως ιδανικές για τον χειμώνα και για την οδήγηση εκτός πόλης. Σε αντίθεση με τις ζάντες αλουμινίου, η ανθεκτικότητα είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα όταν πρόκειται για ατσάλινες ζάντες, καθώς ραγίζουν ή καμπτονται με μεγάλη δυσκολία και είναι κάτι που για να συμβεί θα απαιτούσε τεράστια δύναμη. Aκόμη και σε περίπτωση που λυγίσουν, μπορείς εύκολα να τις επαναφέρεις στην αρχική τους κατάσταση απλώς με τη χρήση ενός σφυριού, για παράδειγμα.

Ένα άλλο πλεονέκτημα που έχουν οι σιδερένιες ζάντες είναι η χαμηλή τους τιμή. Αν προκύψει ανάγκη αντικατάστασης τους, το κόστος θα είναι φθηνότερο σε σύγκριση με τις ζάντες αλουμινίου. Ωστόσο, υπάρχουν λιγότερες διαθέσιμες επιλογές σχεδίων και δεν έχουν τόσο στυλάτη εμφάνιση συγκριτικά με τις ζάντες αλουμινίου. Βέβαια, λάβε υπόψη ότι διατίθενται στην αγορά φθηνά τάσια αυτοκινήτου σε διάφορα στυλ, τα οποία μπορούν να βελτιώσουν σε κάθε περίπτωση την εμφάνιση του αυτοκινήτου σου, αν για σένα είναι κάτι σημαντικό.

Το επιπλέον «μη αναρτημένο βάρος» που δημιουργείται από τις σιδερένιες ζάντες μπορεί να μειώσει το κέντρο βάρους του οχήματός σου. Αυτό το επιπλέον βάρος, λοιπόν, μπορεί να μειώσει την ευκινησία και την ικανότητα επιτάχυνσης του οχήματος σου και ενδεχομένως να επιβαρύνει την ανάρτηση και άλλα μέρη του οχήματός σου. Αποτελεί, όμως, ταυτόχρονα πλεονέκτημα κατά τους χειμερινούς μήνες, καθώς η επιπλέον τριβή που θα προκαλέσει θα βοηθήσει το όχημά σου να μην πατινάρει στον πάγο και το χιόνι. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, πολλοί οδηγοί όταν έχουν να διαλέξουν ζάντες αλουμινίου ή σιδερένιες, διαλέγουν τις δεύτερες. Ωστόσο, το αυξημένο βάρος θα συνεπάγεται μεγαλύτερη καυσίμου και μειωμένη απόδοση σε σύγκριση με ζάντες αλουμινίου.

Ζάντες αλουμινίου vs ατσάλινες

ζαντεσ σιδερενιεσ

Οι ατσάλινες/σιδερένιες ζάντες είναι ελάχιστα συμβατές με οχήματα που εργοστασιακά δεν τους έχουν τοποθετηθεί τέτοιες και επομένως δε συνίσταται η χρήση τους σε αυτές τις περιπτώσεις. Επιπλέον, οι σιδερένιες ζάντες έχουν μικρότερο μέγεθος, καθώς οι περισσότερες έχουν μέγεθος 16 ίντσες ή λιγότερο. Έτσι, για παράδειγμα, δεν μπορείς να τοποθετήσεις ζαντες 14 σιδερενιες από KRONPRINZ σε οχήματα υψηλής απόδοσης και μεγάλου κυβισμού ενώ δεν υπάρχουν τόσα σχέδια ή επιλογές για να διαλέξεις, όπως συμβαίνει με τις ζάντες αλουμινίου.

Συμπερασματικά, κατά τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης αγοράς, η τιμή είναι συνήθως ο πιο καθοριστικός παράγοντας, αλλά πρέπει να λάβεις υπόψη την κατανάλωση καυσίμου και τα μελλοντικά έξοδα συντήρησης της ζάντας. Ωστόσο, αν δε ζεις σε ένα ψυχρό κλίμα με έντονους χειμώνες, οι ζάντες αλουμινίου θα είναι η καλύτερη επιλογή. Αν, όμως, ζεις σε περιοχή με ψυχρότερο κλίμα, οι σιδερένιες ζάντες μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή, αν το επιτέπει το μέγεθος των ελαστικών του οχήματός σου, και ειδικά σε περιπτώσεις που πρέπει να διασχίζεις συχνά χιονισμένους δρόμους.

Ένα χρήσιμο βίντεο για αυτό το θέμα:

Πώς να επιλέξεις τις ζάντες τροχών

Τα πιο δημοφιλή προϊόντα για το θέμα:

 

Δημοφιλεις αναρτησεις

Εγγραφειτε στο ενημερωτικο μας δελτιο

Για να λαμβάνετε τα τελευταία μας νέα και συμβουλές, σας παρακαλούμε εισάγετε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου: